Klik op de straat van uw keuze om de foto’s te zien.
Ga soms wel honderd jaar terug in de tijd…

Amersfoortseweg

De Amersfoortseweg is van oorsprong een schapendrift, zoals er vroeger in Doorn vele waren. Deze driften liepen alle van zuid naar noord en dienden om de schaapskuddes van hun schaapskooien naar de heidevelden te brengen. Aan de Amersfoortseweg was ook een Tolhuis aanwezig (tot 1894). Later werd dit pand bekend als “Doornzicht” en deed het dienst als café Sijnhorst met speeltuin. Tegenwoordig is het tolhuis aangrijpend verbouwd en bevindt zich het Chinees restaurant “Happy Garden” in het pand. Op de Amersfoortseweg nummer 59-61 is een pand aanwezig dat in 1907 is gebouwd als plaatselijk ziekenhuis voor besmettelijke zieken (nr 59) en veldwachterswoning (nr 61) Tegenwoordig is het geheel prachtig opgeknapt en dient het als woning. Ter hoogte van nr 46 was vroeger een dorpspomp geplaatst zodat de bewoners niet helemaal naar het dorpsplein hoefden te lopen om hun water te halen.

Arnhemse Bovenweg

Bovenweg verwijst naar het gebruik van deze weg in de winterperiode, als de Onderweg niet bruikbaar was voor de koetsen en paarden vanwege nattigheid. De onderweg was in dit geval o.a. de Driebergsche straatweg en de Postweg

Bennekomweg ,van

Genoemd naar de oud-Burgemeester van Doorn.
Ooit was dit de "achterbuurt" van Doorn

Boslaan (+ Ijskelderlaan en Kortenburglaan)

De Boschlaan (Boslaan) is in 1902 aangelegd als doorsteek naar de Dorpstraat. In die tijd waren de Kortenburglaan en de Ijskelderlaan ook deel van de Boschlaan. Het deel van de Kortenburglaan dat naar de Gezichtslaan liep was de Verlengde Boschlaan.

Dorpsplein

Het Dorpsplein van Doorn Hier komen de wegen uit de 4 windstreken bijeen. Vroeger kwamen de kerkgangers hier naar de Maartens kerk. Al sinds 1180. In de loop der jaren is het beeld van het plein veranderd zoals te zien is op de foto's Op de foto’s tot 1949 kan de pomp te zien zijn. Daarna moest de pomp plaats maken voor verbreding van het kruispunt. In 1991 is de pomp gerestaureerd en terug geplaatst op het Dorpsplein.

Dorpsstraat

De Dorpsstraat is onderdeel van de verbinding Utrecht-Arnhem. Vanaf 1883 tot 1949 liep de tramlijn Utrecht-Rhenen-Arnhem over de Dorpsstraat. Aan de Dorpsstraat vinden we vele mooie gebouwen waaronder het oude postkantoor uit 1936. Tegenwoordig is dit in gebruik als huisartsenpraktijk en Fysiotherapie. Tegenover het postkantoor vinden we tegenwoordig het cultuurhuis en de gebouwen van de Gemeente Utrechtse heuvelrug.

Gezichtslaan

De Gezichtslaan liep vroeger door tot in het Park van de Keizer In 1924/1925 kocht de gemeente de Gezichtslaan zodat er huizen gebouwd konden worden. Op het deel aan de overzijde van de Dorpsstraat liet de Keizer het Rosarium aanleggen in 1928. De ansichtkaarten fotografen hadden duidelijk een vast plekje om hun foto te nemen. ondanks dat de foto's op elkaar lijken zien we toch enkele verschillen in de loop van de jaren.